Rouwtherapie

Wat is rouw? 

Rouwen is een natuurlijk proces dat ontstaat wanneer je iets of iemand die je dierbaar is, verliest. Iedereen maakt in zijn leven verschillende unieke rouwprocessen mee en gaat hier steeds zeer persoonlijk mee om. Een rouwproces is een soort slinger tussen verlies- en herstelgerichte activiteiten die ieder op zijn eigen manier ervaart. 

Het ene verlies weegt zwaarder dan het andere. Of het nu om een levend verlies gaat of om het overlijden van iemand dierbaar: een luisterend oor & een veilige plek om te praten kan echt het verschil maken. De praktijk staat open voor elke vorm van rouw; iedereen is hier welkom voor professionele rouwbegeleidingrouwtherapie tot gespecialiseerde traumatische rouwtherapie

Wat kan ik verwachten?

Hoe de rouwtherapie verloopt hangt sterk af van jouw unieke rouwproces en noden. Het verloop van een gesprek, het aantal sessies en de frequentie daarvan worden daarop afgestemd.  Elk gesprek en iedere persoon verdient immers een zeer persoonlijke aanpak.  Er is wel één constante in alle gesprekken die hier plaatsvinden: er wordt echt naar jou en jouw verhaal geluisterd. Samen bekijken we wat nodig is om jou verder te helpen en jouw rouw draagbaar(der) te maken.

Voor we echt van start gaan, is er eerst een kennismakingsgesprek, ook wel een 'intake' genoemd, waarbij we elkaar beter leren kennen. Ik luister naar jouw verhaal en noden. Jij leert mij als persoon, en mijn werkwijze, kennen. We bekijken samen wat je verwacht, wat je nodig hebt en stellen een 'hulpvraag' op met bijhorende doelen. 

Het is erg belangrijk dat jij je tijdens de sessies veilig & goed voelt en ook open durft te praten. Er moet dus een soort klik zijn. Vind je die hier niet, dan verwijs ik je steeds en graag door naar collega's (met de nodige ervaring en expertise) waarmee je deze klik wel hebt. Dit is immers essentieel voor het welslagen van de begeleiding en/of therapie. Het gaat erom dat jij goed wordt geholpen, of dat nu hier of elders is. 

 

Rouwtherapie of rouwbegeleiding?

Rouwbegeleiding, ook wel rouwcounseling  of verliesbegeleiding genoemd, kan je ondersteunen in een normaal en gezond rouwproces. Hierbij gaan we samen praten, ga ik vooral naar jou luisteren en gaan we samen door de rouw heen. Ik ben als het ware een medewandelaar doorheen jouw rouw, die  af en toe je kan bijsturen op jouw pad. Er is een veilige plek waar je open en zonder taboes kan praten over het verlies en er is ook een stevige schouder waar je kan op leunen. Rouwbegeleiding is dan ook echt een vorm van ondersteuning en coaching i.p.v. therapie. 

Rouwtherapie is enkel van toepassing wanneer je in jouw dagelijkse leven hinder, pijn en/of last ondervindt door jouw rouwproces. Dit kan zowel door emoties als gedachten zijn en dit zowel rond het verlies of net zeer vermijdend (waardoor je helemaal niet over het verlies kan praten, durft te denken etc). In rouwtherapie gaan de gesprekken iets verder dan een luisterend oor en bekijken we welke problemen we kunnen aanpakken en via welke methodieken, die bij jou persoonlijkheid en voorkeuren passen, we verbetering kunnen bereiken. Betekenis en zingeving vinden, opnieuw groeien en een nieuwe verbinding zoeken zijn hierin belangrijke factoren waarmee we aan de slag zullen gaan. Sowieso gaan we hierbij steeds zeer onderbouwd en evidence-based te werk. 

 

Voor zowel rouwbegeleiding, rouwcounseling als rouwtherapie kan je hier terecht. 
Alles wordt aangepast naar jouw voorkeuren en noden. 

 

Reconstructie bij rouwen na zelfdoding

Gesprekken om samen de waaromvraag te bestuderen en zelfdoding te reconstrueren is mogelijk. In deze sessies bespreken we samen suïcidaliteit, wat leidt tot zelfdoding en het wat/waarom/hoe van de zelfdoding van jouw dierbaren. (zowel online als live mogelijk, 1-5 sessies)

 

Naast een gesprek kunnen allerhande vormen en methodieken toegepast worden zoals schrijven, reconstructie, psychoeducatie, spel, creatieve oefeningen, denkoefeningen, beeldende therapie enzovoort. 

Merken we andere problemen op naast het rouwproces waarvoor andere gespecialiseerde hulp nodig is zoals verslavingsproblematiek of andere? Dan word je steeds snel en correct doorverwezen naar collega-experten in die specifieke problematiek.

Traumatische rouw

Een traumatisch rouwproces komt voor bij een onverwachte en/of gewelddadig overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld een verkeersongeluk, moord of zelfdoding. Naast de problemen en emoties die je ondervind door je rouwproces, komen er gevolgen van het trauma dat je daardoor opliep naar boven. In ergere mate kan zelfs een post-traumatische stress-stoornis deel uitmaken van het rouwen met nachtmerries, flashbacks, triggers e.a. die je dagelijkse leven helemaal overhoop halen.

Ook bij deze, meer ingewikkelde, rouw kan je hier terecht, het is zelfs mijn specialisatie, iets waar ik voortdurend mij in verdiep qua onderzoeken, literatuur en opleidingen, om je nog beter en accurater te kunnen bijstaan. Deze rouwprocessen vereisen dan ook een zeer specifieke aanpak. Uiteraard pakken we traumatische rouwtherapie ook steeds persoonlijk  en  op maat van jouw behoeften aan. 


Locatie

Alle rouwtherapie sessies vinden plaats in de eigen praktijkruimte op het adres Nieuwstraat 19 te Geraardsbergen.  Deze lichte kamer in huiselijke sfeer is speciaal ontworpen om je er meteen thuis, veilig en welkom te laten voelen. 

 

Kan je niet naar Geraardsbergen komen? Online gesprekken zijn ook mogelijk.

Wanneer je je moeilijk naar hier kunt verplaatsen of je te veraf woont, kan dit een mogelijk alternatief zijn.  Via Zoom, Skype of Teams kunnen we samen online op tocht doorheen jouw rouw. 

Praktijkruimte

 


Ben je liever in de buitenlucht tijdens een gesprek en is het goed weer? Dan kan er ook gekozen worden om te zitten op het zonnige dakterras. Liever samen wandelen? Ook dan kan zeker! Samen bekijken we de mogelijkheden en zoeken we de beste manier die bij jou past. 


Kosten

Prijs: 50 euro per individuele therapiesessie / uur

             85 euro per sessie voor koppels & ouder/kind / uur

             50 euro per sessie voor  kinderen & jongeren / uur

             50 euro psychoeducatie sessie / uur

 

(25 euro per begonnen halfuur extra)

             

Betalen kan cash of via mobiele app.         

Annulatievoorwaarden: kosteloos annuleren kan enkel mits geldige reden zoals ziekte of  24 uur voor de afspraak plaatsvindt. 

Is jouw financiële situatie momenteel moeilijk? Samen bekijken we de mogelijkheden.